Kultur

 

Här hittar du allt om Bonäs och Våmhus....

Kulturellt så har troligtvis Bonäs och Våmhus varit samhöriga sedan senaste istiden. Från första stenåldern då invånarna samsades vid Orsasjöns nordvästra strand och vidare genom tiderna via fäbodliv m. m. till nutidens intima samarbete i t.ex. B-ViS.

 

Skattemässigt har de alltid tillhört samma "enhet" av Mora. Ibland som settung och ibland som fjärding och sedan början på 1970-talet inom samma kommun. Våmhus var en egen socken/kommun från slutet på1860-talet till början på 1970-talet

 

Hårkullorna och korgmakarna drog land och rike kring tillsammans och inom det kyrkliga så har baptiströrelserna i Bonäs och Våmhus alltid varit och är nära knutna till varann. Det var f.ö. baptisternas starka frammarsch på 1860-talet som gjorde att Våmhus blev en egen kyrksocken och kommun.

 

På Gammelgården i Våmhus och på Diösgården i Bonäs finns mycket av den gamla kulturen bevarad för framtiden.

 

Bonäs och Våmhus kulturella samhörighet återspeglas också starkt i "språket". En dialekt som inte bara binder bygderna samman utan även utvecklas i samklang.

På 1990-talet dokumenterade pensionärsföreningen våmhusmålet genom att ge ut en komplett ordbok med grammatik. Delar av ordboken och grammatiken finns även på internet i denna länk http://www.b-vis.se/vsock/vdialog.html


Copyright © B-ViS • Bonäs-Våmhus i Samverkan

Bonäs-Våmhus mot framtiden med en titt i backspegeln.